Zo doorsta je de lange autorit met kids
Alweer bijna twee weken geleden stapten wij in de auto voor een heerlijke, eindeloze maand vakantie. Maar aangezien wij liever niet een maand wilden doorbrengen op de buurtcamping in Zuid-Limburg, maar ook wat van Europa wilden zien, betekende dat kilometers maken. En nu vinden wij dat geen probleem, maar kinderen denken daar vaak een ietsiepietsie anders over. Daarom verzamelde ik wat slimmigheidjes om de lange autorit met de kindertjes te doorstaan.
Los op de achterbank
Uit mijn eigen jeugd kan ik me nog herinneren dat we ’s ochtend heel vroeg vertrokken en dan in een uur of twaalf in één keer naar Tsjechië kachelden. En toen waren er nog geen portable DVD-spelers, iPads of luisterboeken. Ik weet nog dat we het gewoon leuk vonden om zo lang te rijden, de vakantie begon al in de auto. We vermaakten ons wel. Spelletjes spelen, stripboeken lezen, rode auto’s tellen, dat soort dingen.
Maar het scheelde ook wel dat we niet persé onze gordels om hoefden, we konden gewoon languit op de achterbank. Mijn bloedjes van 4 en 2 jaar zitten vastgesnoerd in een kinderstoeltje en doorstaan over het algemeen een ritje van 3 á 4 uur prima (als er een slaapje tijdens de autorit gedaan wordt) zonder kunst en vliegwerk. Als dit langer duurt veranderen ze in een krijsend tweekoppig monster. Mits je de trukendoos open trekt.
Dus: tijd voor voorzorgsmaatregelen. Want een goede mama-meid is op de lange autorit voorbereid.
1: Spelletjes voor onderweg.
Autobingo; er is genoeg te zien onderweg. Maar wie ziet als eerste alle dingen die op de bingokaart staan? Hier en hier kun je leuke kaarten downloaden.
Spelletjes met andere auto’s: Een gouwe ouwe, hoeveel rode/blauwe/paarse auto’s tel je? Of caravans.
Voor de oudere kinderen: gekke woorden maken met plaatsnamen of nummerborden. Wie verzint de leukste?
Een leuk spelletje in ruil voor een lekkernij: ga op zoek naar gekke dingen zoals een windsok, een gele auto, een vrachtwagen met een zonnetje op de zijkant, een palmboom. Dat soort dingen. Als ze die zien is het tijd voor een snoepje. Werkt hier als een tierelier!
En dan natuurlijk de inkoppertjes: Ik zie ik zie wat jij niet ziet (vooral in de file leuk). Of Wie ben ik?
2: Kinderliedjes of verhaaltjes op de speakers.
Vroeger luisteren mijn zus en ik altijd naar de Smurfenhouse in de auto op vakantie. Ik weet nog steeds niet hoe mijn ouders het voor elkaar kregen om – met die cd op repeat – niet helemaal geflipt te raken. Godzijdank luisteren mijn kinderen nog geen Smurfenhouse, maar schattige kinderliedjes of verhaaltjes van Annie M.G. Smidt, dus dat is aardig te pruimen.
Ook leuk: maak er een karaoke van. Zet de kinderliedjes kneiterhard aan en zing lekker mee. Draai dan het geluid uit en blijf meezingen. Zal de tekst nog kloppen als de volumeknop weer opengedraaid wordt?
3: Geef ze wat om handen.
Geef ze wat te knutselen of te bouwen. Je hebt tegenwoordig hartstikke leuke printables waar voorbeelden van kleine duplo of lego bouwwerkjes op staan. Legosteentjes in een broodtrommeltje, die kaartjes erbij en ze kunnen leuk gaan bouwen.
Ook een groot succes is het Magic Tekenbord. Kunnen ze tekenen wat ze maar willen zonder dat de stiften vallen of de blaadjes vol zijn. Of speel er pictionairy mee. Jij tekent een rondje met twee driehoekjes erboven. Zij moeten raden welk dier dat is 😉
Stickerboeken die je kunt hergebruiken (dus de stickers kun je opnieuw ergens opplakken) vinden gretig aftrek. Net zoals een magneetpopje wat aan te kleden is met verschillende magneetkleertjes. Kijk eens voor dit soort spelletjes bij Flying Tiger of gewoon de Action.
En hier een gouwe ouwe: heb je nog een Polly Pocket op zolder liggen? Mijn dochters vinden het waanzinnig en dat is eigenlijk de enige reden dat er heibel is op de achterbank (we hebben er maar ééntje).
4: Houd die buikjes gevuld.
Ik heb het er vast al eens over gehad, maar als onze dames lege maagjes hebben veranderen ze in kleine gremlins on steroids. Dus; snacks, broodjes, drinken, snoepjes, fruit. Zet die Jumbo-maxitas maar tussen je benen, want je wilt ieder moment iets te kanen over je schouder naar achter kunnen gooien.
5: Laat ze elke etappe wat uitpakken
Cadeautjes zijn natuurlijk altijd leuk. een piepklein cadeautje volstaat al. Natuurlijk ben ik ’toch zeker Sinterklaas’ niet en had ik voor deze reis wat speelgoed ingepakt van thuis, wat in de auto goed van pas zou komen. Om de een of andere reden, omdat het uit papier komt, is het zo een uur leuk om mee te spelen.
6: Voor de echte emergencies:
Lang leve de 21ste eeuw, maar met de iPad of een portable DVD-speler heb je geheid een uurtje rust in de tent. Met een koptelefoontje erbij (je kunt verdeelstukjes kopen waar twee mini-jack’s op kunnen aangesloten worden) hoef je zelf niet mee te genieten van Barbapapa, Paw Patrol of Peppa Pig.
Relax
Hartstikke handig natuurlijk die tips, maar neem ook echt even de rust voor je rit. Stop regelmatig langs de route, laat je kids dan even uitrazen, ga picknicken of eet een ijsje.
Inmiddels hebben we zelf ruim 1000 kilometer afgelegd met de caravan, wat neerkomt op zo’n 14 uur reizen. Dit hebben we in twee dagen gereden, met na elke 2, 2,5 uur even stoppen. Eigenlijk ging het perfect en hebben we niet eens de iPad nodig gehad. En ik ben heus niet zo’n principiële moeder. Halve druiven en spekkies als we een paarse auto of een palmboom zagen, waren hier de grootste hits. Naast de Polly Pocket dan.
De volgende bestemming ligt zo’n 400 km verderop. Dus ik hoop dat het weer zo makkelijk gaat. Zoniet, dan stoppen we gewoon wat eerder. We hebben vakantie.
Ben benieuwd hoe jij de lange autorit uitzit. Heb jij nog toffe spelletjes? Of een gouden tip? Laat een reactie achter op de Facebookpagina van Komwegaankamperen.nl.
-0 Reactie-