Winterkamperen in Januari!
Voor 2018 hadden we een aantal goede voornemens, eentje daarvan was meer kamperen (ook de meest haalbare, mijn inziens 🙂 ). Dus het eerste weekend van het nieuwe jaar, grepen we onze kans. Geen verplichtingen, geen vijfgangenmenu’s; We gingen winterkamperen!Â
Verwaarloosde caravan
Onze zeer gewaardeerde kampeervriend stond al sinds eind september netjes te wachten totdat er weer gebruik van ‘m zou worden gemaakt. Weekendjes weg met familie en met vrienden in huisjes gooiden roet in het eten. Maar het nieuwe jaar belooft veel goeds, want op 3 januari werd hij uit de stalling gehaald, voor de deur gezet en kreeg een lekkere poetsbeurt. Ook werd ie gevuld met lekker veel fleecekleedjes, een paar kacheltjes en een blik erwtensoep. We konden op weg.


‘Detje’ had het zwaar te verduren gehad deze wintermaanden. En mocht dus een sopje. Of twee.
Geen kouwe kak
Voor deze winterexpeditie (Ik heb het weleens ruiger aangepakt, zoals je hier kunt lezen) besloten we richting Drenthe te rijden, alwaar wij een campingplaats met privé sanitair hadden uitgezocht. In het hoogseizoen is dit vaak schreeuwend duur, in de winter kost dit welgeteld €18,- euro’s per nacht. En dan kan je echt lekker warm douchen, poepen en daarna je handen wassen (of in de door jou geprefereerde volgorde). Ergggg handig was de vloerverwarming, zodat de handdoeken die met dit weer echt niet droog worden, toch een beetje konden drogen en niet kleddernat mee terug naar huis gingen. En ’s ochtends hoef je maar zo’n 5 seconden jezelf bloot te stellen aan de vrieskou – rits open, rits dicht, stap stap stap, deur open, deur dicht.
It’s getting hot out here…
Maar goed, dat het luxe is, zo’n poepschuur naast je caravan of tent, mag natuurlijk duidelijk zijn. We hadden prima zonder gekund. Want bij winterkamperen draait het natuurlijk om – hoe krijg en hoe hou ik het warm?
Ten eerste helpt het als je een nieuwe tent uit gaat proberen. Hoewel er op de tas stond dat het opzetten ongeveer 30 minuten zou duren, waren we er toch al gauw een dik uur mee bezig. En daar krijg je het warm van. Tel daarbij op dat je af en toe even druk moet doen met de kinderen. Dat zit dus wel snor. Overigens is onze nieuwe tent enerzijds wel heel geschikt voor winterkamperen, want klein en dus makkelijk warm te krijgen. Maar omdat het een tent is voor korte weekendjes, is ie niet zo hermetisch af te sluiten als een gewone voortent. Er is dus altijd een beetje tocht. Dit was voor ons geen probleem tijdens dit koudere weekend, en al helemaal niet vanaf een graadje of 15. Ga je op wintersport met het ding, dan moet je toch met iets officieels ‘winterproof’ aan de slag.
No sweat!
Maar goed, je hebt het warm gekregen van het opzetten van je tent. Normaal gesproken is het een graadje of 20/30/40, ga je zitten in het zonnetje of onder de luifel en neem je een drankje. Misschien nog wel een chipje erbij.
Maar nu is het 4 graden, is er meestal géén zonnetje (of staat het zo laag dat we een remake kunnen maken van het beroemde Sinterklaasliedje: Zie de zon schijnt door de bomen) en van een koud biertje krijg je bij voorbaat al de rillingen. Dat wordt in de voortent zitten dus. Maar ook daar is het 4 graden. Reden tot paniek? Welnee!
In een goed huwelijk moet je flink stoken
Ben je als koppel op reis, dan ga je de caravan in, zet de kachel op 23 graden en ga je een potje yahtzeeën. Heb je twee kinderen, zoals wij, en heb je geen zitje in de caravan (want alles is bed), dan is die voortent redelijk essentieel. En om het daar behaaglijk te krijgen, zijn er kachels nodig. Nu heeft mijn echtgenoot een zwak voor kacheltjes, dus we zijn gelukkig ruim voorzien.
Er gaat dus een met olie gevuld radiatortje aan in de caravan, zodat het in de sleurhut altijd een graadje of 15 is. In de voortent een elektrisch kacheltje of een katalytisch kacheltje op een gaspatroon. En als je die allebei aanzet, nou trek dan je korte broek maar aan… sauna!


Een van de aanstichters van dat gestook in ons huwelijk.
Heethoofd
Ik hoef jou ook niet te vertellen dat we het niet koud hebben gehad. En nu ben ik best wel een koukleum, dus ik moet eerlijk bekennen dat we ook een elektrische deken hebben in ons bed (niks duurzaam kamperen, inderdaad). Heb je maar één kachel en een fleecedeken? Neem dan ook ff een muts mee, dat scheelt ook een hoop. Je zit er een beetje als een eppie bij aan het ontbijt, maar je hebt wel een warm hoofd en dus een warmer lijf.
Het grote voordeel van een koude, donkere voortent: je mag zonder je te generen gewoon om halfnegen in je bed gaan liggen. Lekkerrrr!
Winterkamperen voor bikkels
Uiteraard kun je ook helemaal back-to-basic voor de echte winterexperience, en een leuk natuurkampeerterrein opzoeken waar je fik mag stoken en je je pannetje erwtensoep boven het vuur kunt opwarmen. Heb ik vroeger zeker gedaan, maar tegenwoordig ben ik iets gematigder. Dus ben je na een lange wandeling door het bos flink koud geworden, of warm je niet meer op omdat het buiten een beetje vochtig is, dan mag je natuurlijk altijd een warme chocolademelk met slagroom gaan drinken in een knus cafeetje. Of je zoekt juist een hele luxe camping met een hottub naast je tent.
Winterkamperen is iets harder werken dan ‘gewoon’ kamperen, maar daardoor ook een groter avontuur. Maak er wel je eigen avontuur van. Oh, en papa’s en mama’s: neem gewoon die iPad mee voor een filmpje in de warme caravan, voor als de handen van je kinderen zo koud zijn, dat ze alleen nog maar kunnen huilen 🙂


De dametjes mochten even opwarmen, terwijl paps en mams de boel inpakken.
Heb jij wel eens ge-winterkampeerd? Of is juist een ander jaargetijde favoriet? Wij gingen ook in de herfst, en best vaak in de lente en de zomer 🙂 Via de facebookpagina van Komwegaankamperen.nl kun je al deze tripjes volgen!Â
-0 Reactie-