Barbecue tips van Ralph
Het vriest dat het kraakt, maar ondanks dat droomt mijn lief nog dagelijks van een sappige barbecue. Met de beste briketten en het mooiste, gemasseerde vlees. Aangezien het vandaag zijn verjaardag is kan ik eigenlijk niets anders dan hem een groot plezier doen met zijn eigen blog over barbecueën. Dan staat het maar alvast op komwegaankamperen.nl als het barbecue-seizoen aanbreekt 🙂
Daarom vandaag een bijzonder gastblog van Ralph – mijn barbecue hero:
Koken met de barbecue is eigenlijk gewoon heel makkelijk, want – ik kan het – en ik kook normaal niet… Laura is bij ons thuis de keukenheldin. Mijn bijdrage is altijd goed bedoeld maar komt vaak niet verder dan water koken, eten opwarmen in de magnetron, pannenkoeken bakken én BARBECUEËN!
Ik ben een man, dus ik vind het leuk om vuur te maken en vlees te braden. Als ik dit zo schrijf visualiseer ik mezelf voor mijn grot, gekleed in een berenvel en mijn schouder bebloed van de beer die ik zojuist geschoten heb met mijn zelfgemaakte pijl-en-boog…
Iets realistischer is dat ik het vlees gewoon bij de slager koop, of als ik echt gek doe haal ik het vlees (scharrelvlees) direct bij mijn favoriete winkeltje, een vleesveebedrijf in Eemnes.
Wat heb je nodig voor een geslaagde barbecue:
- Een BBQ. Elke barbecue volstaat, mijn voorkeur is een Weber. En dan stoken op kokosbriketten of de briketten van Weber zelf. Die worden heter en gaan lang mee.
- Een brikettenstarter. Mocht je niet weten wat het is, dit is de ideale tool om snel je briketten aan te steken. In 10 minuten kunnen je briketten roodgloeiend in de BBQ en kan het vlees erop. Ik heb er een van Weber, je kunt ze ook goedkoper kopen bij bijvoorbeeld de Lidl.
- Gereedschap. Een barbecue-tang is onmisbaar om je vlees te keren zonder daar elke keer je vingers bij te verbranden of je vlees te vernaggelen.
- Een vleesthermometer. Heb je die nou echt nodig? Nee. Maar het ziet er wel gewoon ontzettend professioneel uit. Ik heb er een van Weber en die gebruik ik nooit. 🙂 Wat wel leuk is dat is dat hij draadloos is, dus je hoeft je stoel niet uit om de temperatuur van je stuk vlees in de gaten houden. Je kunt zelfs een alarm laten afgaan als een ingestelde temperatuur is bereikt.
- Vlees.
Ik ben niet zo van het slow-cooken, want met twee kleine kindjes moet er meestal gewoon NU gegeten worden. Even een uurtje wachten is dan geen optie. Een aantal jaar geleden – in het pre-kind-tijdperk- heb ik met Kerst spareribs ge-slow-cooked, dat was wel een succes!
Onmisbare barbecue tips
- Stokjes. Als je saté gaat maken op de BBQ dan is het echt heel handig om de satéstokjes zolang mogelijk van tevoren al in het water te leggen. Je voorkomt daarmee dat ze verbranden. Je kunt ze ook in wijn leggen, heeft geen enkel nut, maar is leuk voor het verhaal.
- Citroen. Maak je rooster schoon met een halve citroen. Ook als je bijvoorbeeld eerst vis hebt geroosterd en daarna vlees gaat grillen. Citroen zorgt ervoor dat je vlees niet naar vis smaakt, en na het barbecueën is je barbecuerooster weer snel schoon.
- Ook is het handig om je rooster na het barbecuen in het gras te leggen, de volgende dag is hij al vanzelf een stuk schoner geworden door het natte gras.
Vlees bereiden
Je hebt natuurlijk ontelbaar veel soorten vlees. Je kunt het simpel houden door bij de supermarkt worsten, sateetjes, hamburgers en speklappen te halen, vaak al van tevoren gemarineerd. Zelf marineren kan ook, ik laat het vlees vaak langer dan een dag in de marinade staan, maar langer dan een uur in de marinade zorgt al gegarandeerd voor een extra lekkere smaak.
De bereidingstijd van vlees is persoonlijk. Kip in ieder geval niet eten als deze nog roze is, je kunt er ziek van worden en dat wil je niet op de camping. Rundvlees kun je heel kort direct boven het vuur braden. Zelf hou ik van doorgebakken, zeker vlees als ribeye vind ik heerlijk als het er wat langer op gelegen heeft. Zorg dat het vuur heel heet is, dan is het zo klaar. Als je gaat slow-cooken dan juist het vuur wat lager (130 tot 150 graden Celcius) en indirect braden (niet boven het vuur dus).
Prik nooit met een spies of mes in het vlees, hierdoor gaat onnodig vocht verloren. Gebruik een barbecuetang of spatel om het vlees te draaien. Als het vlees aan het rooster vast blijft plakken dan is geduld de beste oplossing, het gaat vanzelf los.
Thuisbezorgd
Als je nou echt eens heel luxe wil doen dan kun je tegenwoordig in allerlei webshops vlees bestellen en laten bezorgen waar je maar wilt. Ik heb dat thuis al een aantal keer gedaan, maar nog nooit op de camping. Maar dat is wel een goed plan! Het vlees wordt diepgevroren bezorgd, dus zorg dat je het een dag voordat je gaat barbecueën krijgt zodat het kan ontdooien in je koelkast of koelbox.
Stroopwafels
Nog een laatste tip, ná het barbecueen is een kopje koffie natuurlijk altijd lekker. Om het feest compleet compleet te maken leg je stroopwafels ingepakt in aluminiumfolie even kort op de barbecue. Ik ben nogal selectief in het merk stroopwafels, gek genoeg vind ik de gewone stroopwafels van de Albert Heijn het lekkerste. Stroopwafels met gekke smaken (karamel, mokka, banaan, truffel) vind ik echt smerig.
Alvast veel plezier en eet smakelijk! Ik lees heel graag jouw tips, laat hieronder een reactie achter of op de Facebookpagina van Komwegaankamperen.nl.
-6 Reacties-
Alvast aan het kijken voor leuke tips voor we weer gaan barbecue! bedankt, leuke blog!
wanneer krijgen we de recepten voor de BBQ te lezen. Of staan deze al ergens vermeld. Kan nog wel wat inspiratie gebruiken voor de gerechtjes voor aankomende zomer
[reclame verwijderd]
Gaan we, na die mooie verhaal, hier ook bbq recepten lezen?
Jazeker! En als je nog heerlijke recepten hebt die ook leuk zijn voor op de camping dan hoor ik het natuurlijk graag 🙂
Wat altijd lekker is en eens wat anders is om een BBQ-pakketje te maken. Van bijvoorbeeld: Stuks perzik, geitenkaas, walnoten en spekjes in een zilverfolie pakketje. 6 minuten op de BBQ en heerlijk smullen!
Oei, dat klinkt ook lekker! Bedankt voor je tip Senne!