Het rare kampeerwoorden-boek
Het is tegen het eind van februari zo zachtjes aan wel tijd om te starten met de voorbereidingen van het kampeerseizoen. Om hiermee een mooi begin te maken, wil ik jullie kampeertaalgevoel eens even lekker opfrissen. Want op de camping moet je natuurlijk wel aankomen met de perfecte ‘slang’. Dus; alle vreemde, mooie en dubieuze kampeertermen voor je op een rij.
Het kampeermiddel
Ten eerste is het echt ontzettend hip om het beestje vooral niet bij zijn naam te noemen. Sleurhut of klapkar bijvoorbeeld. Grijze nomaden – ik doe het zelf ook. Het bekt gewoon zo lekker. Maar goed, soms noem je het beestje bij zijn naam en dan klopt het nog niet helemaal. Want een stacaravan is niet een caravan waar je alleen in kunt staan, maar een caravan die ergens permanent staat. Gelukkig wordt dat tegenwoordig soms heel chique boschalet of glamping-accommodatie genoemd. Dat is wellicht dan weer wat overdreven.
Treingewicht en Slikranden
Ook zijn er van die hysterisch technisch toffe caravantermen. Zoals ‘Treingewicht’. Een woord wat niets te maken heeft met mijn (overigens niet bestaande) voorliefde voor treinen. Om mij onduidelijke reden heet de auto-caravan combinatie een trein, en het gewicht van die twee opgeteld is het treingewicht. “Slikranden” is ook zo iets. Die hoef je dus niet door te slikken, maar gewoon onder je grondzeil stoppen om te voorkomen dat er water je tent in loopt. Het helpt ook tegen de tocht. Misschien is het voor sommige mensen even slikken om ze te installeren. Veel gebuk enzo.
Ping!
De variaties op ‘kamperen’ (camping) in de wonderschone Engelse taal is eindeloos. Ik vind het echt geweldig. Zo heb je natuurlijk Glamping – lekker luxe in een safaritent een beetje je vaatwasser inruimen, of juist Bamping – back-to-basic camping. Dus geen luxe sanitair, geen stroom, geen verwarming. Dat is voor de echte die-hards. Maar je hebt ook Champing – kamperen in een kerk, Flamping – Floating Camping, in een boot dus!
Mocht iemand nog op zoek zijn naar een geweldig kampeerconcept, dan heb ik hier nog wel wat suggesties (met dank aan mijn flauwe vrienden 🙂 )
Scamping – niet betalen voor de camping (Scam is een vorm van oplichterij waarbij fraudeurs proberen je een geld afhandig te maken onder valse voorwendselen). Of juist kamperen op een garnalenboot (Scampi).
Jamping – een speciale camping waar je naar hartelust met je weckpotten aan de gang kunt om jam te maken.
Damping – lekker met zijn allen dampen met je e-sigaret op de camping.
Stamping – voor kampeerders die ook postzegels verzamelen (ook van het Engelse woord, stamp).
Bèèèhmping – tussen de schaapjes 🐏
Whamping – op vakantie met alleen maar liedjes van Wham.
Kramping – de engelse variant op het mooie Nederlandse ‘kramperen’
Uiterlijk vertoon
Dan hebben we nog het stukje uiterlijke vertoon. Is ook al zo verwarrend. Want denk maar niet dat je je campingsmoking tijdens het stijlvol ‘glampen’ aan kunt. Neenee, don’t even think about it. Je campingsmoking is je trainingspak of joggingbroek met dito vormeloze sweater erboven. Dat schiet je aan als je ‘s ochtends moet piesen of broodjes en krant gaat halen. Samen met je ‘Campinghair-I-don’t-care.
Natje en je droogje
Ooit heb ik wel eens een boek gelezen met de titel ‘ Zwart Water’, superspannende thriller. Maar het heeft op duistere wijze ook een plekje in het kampeerjargon veroverd. Niets spannends aan trouwens, je moet het alleen niet drinken. Zwart water is het ‘water’ dat in je casettetoilet zit, vermengd met de kleine boodschap en met een beetje pech ook één of meerdere ‘number two’s’. Overigens heb je ook grijs water. Wij hebben dit in onze bejaarde caravan niet, maar nieuwe exemplaren hebben dat vaak wel: Deze tank vangt het afvalwater op van bijvoorbeeld de douche of de spoelbak. Dit water bevat vaak voedsel- en zeepresten. Ook niet drinken.
Mooi bruggetje naar het ‘Droog Kamperen’. Dit heeft helaas echter niets met de voorspellingen van buienradar te maken. I Wish. Eigenlijk betekent dit dat je geen water- en rioolaansluiting op je kampeerplek hebt. Dan kampeer je dus droog. Nu maar hopen dat er ook geen nattigheid uit de lucht komt zetten. Moet je ook nog in de regen water halen.
Pas op: Flauw
En dan last but not least, nog wat flauwe campinghumor. Zo laten timmermannen hun stagiaires wel eens luchtankers halen, bij de televisie worden de groentjes op pad gestuurd op zoek naar kleurenbalkjes en op de camping mag de jongste telg van de familie gaan vragen naar ‘Haringvet’. Heeft geen reet te maken met de haringen die je de grond in slaat, want haringvet komt gewoon bovendrijven als restje van de vis in een haringverwerkingsbedrijf. Getsie. Ook niet drinken.
Weten jullie nog gekke kampeerwoorden, waar je eventjes aan moet wennen als je ze voor het eerst hoort? Laat het me weten via de facebookpagina van Komwegaankamperen.nl
-0 Reactie-