Tweedehands caravan kopen #3 – Particulier of bij de dealer?
Als je gaat zoeken naar een leuke tweedehands caravan, kan het zomaar gebeuren dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Er wordt zo verschrikkelijk veel aangeboden! Het is dan handig om in real life caravans te gaan kijken. Dat kan bij de dealer. Maar is het dan niet veel handiger om je caravan ook gelijk daar te kopen? Alle pro’s & con’s voor je op een rij!
Goede koop
Wij kochten onze Dethleffs uit 1995 bij een gezin in Almere. Particulier dus. De vorige eigenaars hadden de caravan tien jaar in bezit gehad, waarvan ze de laatste vier jaar er niet mee weg waren geweest. Ze waren blij dat een nieuw gezin met hun caravannetje mooie nieuwe herinneringen ging maken. De mevrouw van het gezin was zelfs een beetje emotioneel. Ze waren er zuinig op geweest en nu was die tijd over. We wisten instinctief dat we een goede koop hadden gedaan. Maar wat nou als we onze tweedehands caravan bij de dealer hadden gekocht?
Bij de Dealer
- Dan hadden we een aantal maanden garantie gekregen.
- Dan was de caravan voor verkoop gekeurd.
- Dan wisten we wie we moesten bellen als er iets mis was met de caravan.
- Dan hadden we een flink bedrag meer betaald.
Het absolute voordeel van kopen bij de dealer is de garantie. Dat is er bij particulieren gewoonweg niet. Uiteindelijk is het natuurlijk heel persoonlijk, maar wat ons betreft is de rest prima zelf te vervangen. Een keuring kan je zelf laten uitvoeren bij een caravangarage en we zijn zelf vrij handig met reparaties.
Maar goed, gemak dient de mens, ik ben ook liever lui dan moe. Wat me écht is tegengevallen bij de dealer is de prijs. Er stonden tweedehands caravans die echt wel een microvezeldoekje hadden mogen zien, waarvoor het dubbele werd gevraagd in vergelijking met de prijzen op Marktplaats.nl. Daar krijg ik een beetje de kriebels van. Toch is particulier kopen ook geen gespreid bedje.
Bij een Particulier
- Je koopt bij een totaal onbekende, niet geregistreerde persoon.
- De caravan is niet gekeurd, dus misschien koop je een krot.
- Geen garantie
- Geen service achteraf
- Vaak goedkoper
- Vaak met inboedel. Naast de voortent heb je nog veel meer troep nodig om een beetje comfy te kamperen. Vaak hebben mensen die hun caravan verkopen die spullen niet meer nodig en die krijg je erbij. Scheelt een heleboel geld, hebben wij proefondervindelijk kunnen vaststellen.
- Sommige particuliere caravan-eigenaren hebben een keurige documentatie. Tot de opzetinstructie van de voortent tot de onderhoudspapieren van de laatste beurt. Vraag daar naar!
Gelukkig hebben wij geen kat in de zak gekocht (vooruit, we hebben €60,- euro uitgegeven aan reparaties), dus is het particulier kopen van een tweedehands caravan ons goed bevallen. Nu mag ik wel zeggen dat we een stel handige Harries zijn, daarom doen we alles zelf. Maar ben je niet zo bedreven in het fixen van je sleurhut, dan kan ik me voorstellen dat je voor gemak gaat en naar de dealer rijdt.
Koop je overigens iets van ná 2002, dan kan je op caravankoopwijzer.nl/koerslijst, checken of je dan wel particulier of bij de dealer niet veeeeeel te veel voor je nieuwe aanwinst betaalt.
Lezen waar je op moet letten als je caravans gaat kijken, doe je hier!
-3 Reacties-
Ik ga graag met de heer des huizes mee om een mooi vakantiehuis op wielen uit te zoeken hoor! 🙂
Top tips. Ik zal de heer des Huizens hier tzt op attenderen!
Verder, fantastisch blog lieverd! Ik geniet lekker mee….
De heer des huizes mag natuurlijk altijd de hulplijn inschakelen, als het echt zo ver is 🙂