Caravan naar de stalling – Do’s & Dont’s
Onze caravan is naar de stalling. Op 1 november gaat de stalling op slot, dus we moesten wel. We hebben ‘t ding in de zomer aangeschaft en we kunnen nu al niet meer zonder. Daarom hebben we ‘m even lekker verwend voordat we ‘m naar de stalling brachten. Zo komt onze kampeervriend goed z’n winterslaap door. Ik zette alle do’s & don’t voor je op een rijtje.
Alle zooi eruit!
Onze caravan is naast een geliefd kampeermiddel ook een verkapte storage voor al onze kampeerzooi. Ik schreef al eerder over de kampeerkachel-verzameling van mijn lief. Die bewaren we in de caravan. Ook ligt er een aantal kilo fleecedekens in, slaapzakken, ons warme kampeerdekbed, oude handdoeken, handige badponcho’s, campingspeelgoed, verzin het maar. Dit gaat er gedurende de winterslaap allemaal uit. Alles wordt fris gewassen en keurig gestald bij ons op zolder. Uiteraard mag het servies, bestek en kampeermeubilair na dieptereiniging gewoon in de caravan blijven.
En belangrijk: Vergeet je gasfles (of blikjes) niet uit de disselbak te halen. Deze mag je niet stallen. Dek de gasdrukregelaar af met een zakje om vervuiling van de gasleiding te voorkomen. Heeft je caravan een accu, haal deze er dan ook uit om ‘m thuis aan een druppellader te hangen.
Sopje
Uiteraard hebben we op microniveau alle zand en kruimels uit alle hoeken, kieren en kussens gezogen. Daarna hebben we ‘m opgefrist met een lekker sopje (een klein beetje OCD is hier wel aan de orde, overigens). Kleine kinderen zorgen er op de een of andere manier voor dat er toch peer of andere derrie op het raam terecht komt. En dat moet weg, want anders krijgen we te maken met schimmel of vergelijkbare ellende. Na het soppen wel even goed laten drogen!
Ook de buitenkant moet eraan geloven. Afsponzen met een beetje warm water zonder schoonmaakmiddel is het beste. Nu krijg je die vieze vogelpoep er nog makkelijk af. Na 4 maanden intrekken moet je wellicht met je beitel aan de gang.
Al het vloeibare eruit.
Als je dan toch met een emmer bezig bent, maak dan gelijk even de watertank en leidingen leeg. Wanneer leidingen vol staan kunnen deze kapotvriezen en is kalk- en algenaanslag mogelijk. Wij bliezen de leidingen door terwijl de kraantjes open stonden. Er wordt geadviseerd de kraan open te laten staan zodat resterend vocht in kraan en leiding kan verdampen voordat de vorst begint. Uiteraard geldt dit ook voor je boiler; leeg ‘m, als je er eentje hebt.
De cassette van het toilet verdient ook een goede beurt. Maak deze goed leeg en schoon. Wegzetten met de klep open voorkomt schimmelvorming.
Horren omhoog
Het lijkt misschien logisch om de horren of verduistering van de rollo´s naar de beneden te doen als je de caravan stalt, maar deze werken met een spiraalveer die bij langdurig gebruik zijn veerkracht kwijt raakt. Stal je caravan altijd met de horren omhoog. Ben je bang voor verkleuring van de kussens? Draai ze dan om!
Ventilatie
Het is echt niet lollig als je na 4 maanden de koelkast van je caravan open trekt en er een heerlijke muffe walm je tegemoet komt. Zet de koelkast daarom altijd op een kiertje. Idem met de dakramen: een klein kiertje zou genoeg moeten zijn voor ventilatie gedurende de winter. Zet ze niet helemaal open, dan wordt het wellicht een interessante huisvesting voor ongedierte.
Banden op spanning
Als kers op de taart zijn we onderweg naar de stalling ook nog even langs de benzinepomp gereden voor wat verse lucht in de bandjes voor de juiste bandenspanning. Tijdens de winter zal de druk in de banden dalen. Uiteraard check je de spanning van de banden weer even voordat je de caravan volgend jaar mee uit kamperen neemt!


Daar gaat ie – tot volgend jaar!
Heb je de caravan ook met pijn in je hart naar de stalling gebracht? En heb je nog goeie tips? Laat het hieronder weten!
-2 Reacties-
En zet er ook zeker geen vochtvreter in, want die trekt juist het vocht van buiten naar binnen de caravan in, want in de meeste caravan zitten er in de banken pvc pijpen die voor de luchtcirculatie zorgen.
Dank je Jan! Dat had ik ook gelezen, en daarom weggelaten uit het blogje! Maar bedankt voor je aanvulling!